Det finns alltid en anledning till att vissa kaminer är billigare och andra är väsentligt dyrare. Det man ska fråga sig är hur mycket kaminen ska användas, och vad den ska användas till. Är det mysvärme med eldning någon gång i veckan eller mer frekvent eldning dagligen. Är tanken till och med att få ned sina uppvärmningskostnader ska man absolut jämföra funktion och kvalitet i sortimentet innan man bestämmer sig.

Dyr eller billig kamin?

Tänker man använda kaminen som en ”sparbössa” – dvs en energibesparing bör man absolut titta på funktion och kvalitet = dyrare produkt. Ska kaminen både vara en effektiv värmekälla och passa in i husets design och stil bör man fundera på designen också. Idag är det populärt med stora glasluckor och även s.k. sidoljus där elden syns från hela rummet. Några slutgiltiga aspekter att ta med i valet – hur ser din framtid ut? Vad kommer elen att kosta i en snar framtid och hur mycket mer kommer ni att kunna elda den dag ni blir pensionärer. Hur påverkar kaminens kvalitet, funktionsfördelar och inköpspris ditt försäljningspris på huset den dag det är dags att sälja?

Kaminens vikt är också viktig. Har man träbjälklag tål det som regel max 400 kg/kvm. Har man möjlighet att förstärka golvet underifrån med ett fundament så kan man installera även tyngre kaminer. Har man en gjuten platta kan man installera i princip vilken braskamin som helst.