Sök
Stäng denna sökruta.

Våra säkra metoder

Väder och vind, hög eller låg rökgastemperatur, sättningar och kondens påverkar din sliter på din skorsten. Många skador smyger sig på – en liten spricka som växer, fuktutslag på tapeten, mer sotbildning – och ökar risken för brand ökar och att giftiga gaser tränger ut i huset. Ett mycket vanligt problem är att skorstenens kanaler är otäta. För att åtgärda otätheter finns två olika metoder – med böjbart insatsrör eller  glidgjutning. Här ser du våra två beprövade renoveringsmetoder för täta och optimerade skorstenar.

skorstensrenovering med

böjbart insatsrör

Den absolut säkraste och mest kostnadseffektiva metoden för att återställa täthet, skapa bättre förbränning och få en mer miljöriktig eldning är att montera ett böjbart, flexibelt insatsrör i syrafast rostfritt stål. Fördelen är att det flexibla röret går mycket enklare att få ner i kanaler som inte är hela raka. 

 Våra skorstenshantverkare använder endast böjbara rör av hög kvalitet och den oöverträffade säkerheten får du dels genom rörets extrema täthet, rörets släta insida och rörets styrka, dels också beroende på isoleringen runt röret. 

När du anlitar någon av våra medlemmar får du dessutom 30 års materialgaranti och ett trygghetspaket som ger dig skydd mot följdskador vid en ev. reklamation. Tryggare än så kan det knappast bli! 

Hur går det till att installera ett insatsrör?

Skorstenshantverkaren gör först ett hembesök och bedömer skick på rökkanalen. Kanalen mäts upp och undersöks (ofta med hjälp av kamera) – bedömning görs avseende vilken dimension som går att få ned. 

När insatsröret installeras görs ett arbetshål ovanför anslutningen till eldstaden där en anslutningsdetalj muras fast, på vilken insatsröret ska anslutas. Röret dras ned genom rökkanalen och fixeras (isoleras) uppifrån med vermikulit samt förses med ett foder på toppen och avgjuts mot skorstenstoppen. Klart. Du bokar sedan tid med en besiktningsman för kontroll och godkännande av installationen.

skorstensrenovering med

glidgjutning

Glidgjutning innebär att man tätar rökkanalen på insidan med ett keramiskt bruk – en tätningsmassa – som appliceras med tryck och friktion. Kanalen får erforderlig täthet och kanalen blir slätare. Metoden är lämplig när kanalens area behöver behållas.

När man renoverar en skorsten med hjälp av glidgjutning återskapar man den täthet enligt vad lagstiftningen kräver för att eldstaden ska få användas.

Hur går det till att renovera med glidgjutning?

Skorstenshantverkaren gör vid ett hembesök en bedömning av kanalens skick – om den ändrar dimension på vägen ned, kanalens längd och yta, om den bjuder på osedvanliga problem som påverkar offertpriset och om metoden överhuvudtaget är lämplig och möjlig att genomföra. Be specifikt om en offert där materialkostnaden och arbetskostnaden är tydligt separerade.

Själva arbetet görs från skorstenstoppen. Arbetshål kan behöva göras vid eldstaden för att få in glidverktyget. Först rengörs kanalen omsorgsfullt från gammalt sot, bruksrester mm och därefter appliceras massan i omgångar.

När arbetet är färdigt ska en sakkunnig person utföra besiktning för att säkerställa att kanalen uppfyller täthetsklassificering N1 (europeisk täthetsnorm för nya skorstenskanaler) – detta kräver särskild läckagemätningsutrustning.

Bli medlem

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan. Välkommen till oss! 

Kontakta oss!